Alweer een winkelier weg van het Diamantplein

Op 22 juni stopte Decora Bloembinders op het Diamantplein. Morsetekens ging enkele dagen eerder even langs voor een interview.

Bijna 16 jaar heeft Jean Lamet bloemen en planten verkocht op het Diamantplein. Maar nu is het voorbij. Lamet heeft genoeg van de onzekerheid, gebrek aan perspectief op het Diamantplein en de lange werkweken als winkelier. De eigenaar van het winkelcentrum vraagt een torenhoge huur van 2700 euro per maand. Tegelijkertijd is er lekkage en daar wordt niets aan gedaan. Beleggingsmaatschappij Topmunt BV heeft een financieel beheerder en een technisch beheerder, maar is in feite ongrijpbaar, je ziet ze nooit hier, ze hebben geen boodschap aan de plannen van ondernemers. Lamet heeft erover gedacht te blijven tot de verbouwing van het Diamantplein. Maar het is totaal onzeker wanneer dat gaat gebeuren. Het kan nog wel drie jaar duren. Dat is niet vol te houden. De toekomst voor winkeliers in Nederland is onzeker, ook door de opkomst van het online winkelen. Contracten voor de huur van winkelruimte worden afgesloten voor tien jaar. Kortlopende contracten van bv. 3 maanden zijn er ook, maar dan kun je als ondernemer niet investeren, daar bouw je geen toekomst mee op. Het is jammer voor het Diamantplein, alweer een lege plek. Jean wordt bedrijfsleider in een tuincentrum. Daar krijgt hij een normale werkweek, meer tijd voor hobby’s en vakantie.