Een treinstation voor de Mors?

De gemeente heeft onlangs haar ontwerp-ontwikkelingsperspectief voor Leiden Zuidwest, Zuidwest op zijn Best, gepubliceerd. Het is een lijvig boekwerkje en het kost best wel even tijd om het door te nemen. Maar als we snel langs de plaatjes gaan, valt ons een kaartje van de wijk met de aanpalende Morswijk op. Bovenop de kruising van de spoorlijn met de Lelylaan staat daar een station geprojecteerd, Station de Mors. Het ziet er aantrekkelijk uit zo.

Totdat je je gaat afvragen of zoiets realistisch is met twee heel dichtbij gelegen stations: Leiden Centraal en de Vink. De trein zal op dat stuk nauwelijks sneller dan stapvoets kunnen! En dan, de perrons zijn tegenwoordig een kleine kilometer lang; die van de Vink is zeker 750 meter. Als je dat projecteert op de kaart van de Mors dan reikt het perron van ongeveer de Duikerstraat bij de Pacellischool tot het Granaatplein, waar Deksels aan is gelegen. Dat zal een hoop Morsbewoners die langs het perron komen te wonen toch niet welgevallig zijn: de privacy die ze hadden door naast de spoordijk te wonen lijkt daardoor helemaal vergeven.

Het is goed dat ambtenaren nadenken over nieuwe vervoersmogelijkheden. Maar een beetje meer realiteitszin zou helpen. Het is niet erg waarschijnlijk dat ProRail op deze suggestie in zal gaan.