“Samen maken we de stad” geen loze kreet

“Wij hebben dat heel sterk ervaren. De gemeente, Portaal en het WMO-fonds, hebben soms onverwacht en meestal wel na lange tijd en veel overleg, positief gereageerd op het buurt-initiatief.” aldus Rien Leijdekker naar aanleiding het stukje in de laatste Morsetekens.

Onderstaand zijn toespraak bij het bezoek van burgemeester en wethouders tijdens de collegetour:

Hartelijk welkom in ons wooncomplex !

We zijn verheugd dat jullie weer naar ons wooncomplex zijn gekomen, deze keer niet om over problemen te praten maar om te laten zien waar jullie vorige bezoek toe heeft bijgedragen: de door ons zo vurig gewenste lift.

Deze lift stelt natuurlijk in Leiden weinig voor in vergelijking met het pas heropende en prachtige Naturalis met zijn T-Rex, de grote publiekstrekker, maar voor een aantal bewoners hier betekent de lift wel dat ze nu zonder pijnlijke knieën met de boodschappen omhoog kunnen. En dat we hier kunnen blijven wonen ook al worden we een dagje ouder.

De afgelopen dagen hoorden we kinderen op het binnenplein roepen dat de Burgemeester samen met de dinosaurus de lift zou komen openen…ziet u het voor u…..? Het klinkt een beetje als een sprookje, maar net zo is het een wonderlijk verhaal geworden hoe deze lift die er eigenlijk niet kon komen er nu toch staat.

Tien jaar geleden hoorden we al dat Portaal pas met vijf verdiepingen verplicht is een lift te bouwen, dat het technisch moeilijk uitvoerbaar zou zijn maar vooral te duur. Daar hebben we ons maar lang bij neergelegd tot ongeveer vijf jaar geleden.

Een paar bewoners gingen toen klussen in het complex doen die Portaal eerst altijd deed zoals kleine reparaties aan kapotte sloten en stopcontacten en kapotte lampen vervangen. Voor Portaal is dat goedkoper en wij konden er wat mee verdienen.

Wij dachten als we dat geld nu eens gaan inzetten als startkapitaal voor de lift wie weet helpt dat. En toen kwamen jullie drie jaar geleden precies op het goede moment en vertelden we eigenlijk bij toeval dat een aantal bewoners die hier graag willen blijven wonen straks de trappen niet meer op kunnen en dat we aan het sparen waren voor een lift.

Toen is er een balletje gaan rollen en zijn we van de ene verbazing in de andere gevallen. Want we hoorden dat de gemeente erover nadacht om gelden uit de WMO ook aan bewonersgroepen te willen besteden. We hebben daarover toen contact opgenomen met de gemeente en nadat Portaal en de gemeente lange tijd met elkaar hebben overlegd kwam er uiteindelijk groen licht voor de lift. Portaal was omgegaan dankzij een subsidie van de gemeente.

Maar het was nog niet gedaan, het bleef nog lang spannend. Want nu moest nog gaan blijken dat meer dan 70 procent van de galerijbewoners bereid was om 10 euro huurverhoging te betalen voor de lift en dat was nog lang niet zeker.

Maar ook hiervoor stonden de sterren gunstig, want nu schoot het WOZ-fonds ons onverwacht te hulp. Eigenlijk geeft het WOZ-fonds alleen subsidie voor vooral sociale aktiviteiten en niet voor beton, staal en glas. Maar ze dachten creatief mee, wisten toch een konijn uit de hoge hoed te toveren en besloten 180 euro subsidie te geven aan iedere galerijbewoner zodat we de eerste anderhalf jaar geen huurverhoging hoeven te betalen. Dat gaf bij een aantal bewoners de doorslag en uiteindelijk ging meer dan 85 procent akkoord en kon het bedrijf Astralift aan de slag.

We wilden jullie nu niet vragen om de lift te gaan keuren en omhoog te gaan want we willen het natuurlijk niet op ons geweten hebben dat het gemeentebestuur vast zou komen te zitten en de stad zo ontregeld raakt.

De dinosaurus zou wel eens gebruik van kunnen maken van de chaos,

los kunnen breken en er vandoor gaan. Dan zou Leiden het decor worden van een soort Hollywood film.

De terugkomst van de dinosaurus en de komst van de lift vielen samen. Hebben ze iets met elkaar te maken ? Nee, eigenlijk helemaal niets, behalve misschien dat ook wij net als zóveel Leidenaren voor de T-Rex lang gespaard en uitgekeken hebben naar de komst van de lift die er nu fier en uitnodigend bijstaat.

Zonder de subsidie van de gemeente zou er nu geen lift staan, daarom willen we het gemeentebestuur heel hartelijk bedanken, we zijn er hartstikke blij mee !