Zelf zonnepanelen plaatsen

Laten we vast van te voren stellen, dat het hier niet gaat om grote zonnepaneel-installaties en ook niet over plaatsing op schuine daken. Dat is vakwerk en daar heb je een deskundig bedrijf voor nodig. Maar als je nu wat geld op de bank hebt en met lede ogen ziet dat er geen centje rente mee valt te behalen, dan kun je eens kritisch naar je huis kijken. Is er een plat dak, bijvoorbeeld op de schuur, waar de zon een groot deel van de dag op staat?

Als dat zo is, dan is het goed mogelijk om een paar zonnepanelen te plaatsen. De prijs? Er zijn natuurlijk allerlei soort aanbiedingen dus je zult zelf even goed moeten kijken. Er zijn op internet ook zoekhulpen te vinden. Een voorbeeld is op het moment van schrijven de aanbieding van Sun-Solar in Oss die voor 525 euro een compleet systeem leveren. Volgens die leverancier is dat goed voor 510 kWh per jaar bij goede ligging; het is wat optimistisch maar je kunt het gebruiken als richtlijn. Het wordt compleet aangeboden met al het montagemateriaal dat je nodig hebt. Het is de bedoeling dat je de panelen naast elkaar in de breedte neerzet, daar is het materiaal voor. Je kunt ze ook achter elkaar zetten, dan heb je verlengsnoer van een paar meter nodig; kosten 10-20 euro. In de foto zie je ze naast elkaar gezet in de lengterichting. Daar is het geleverde materiaal niet voor gemaakt maar iedere handige knutselaar weet dat wel op te lossen. Het belangrijkste is om te zorgen dat de panelen niet van het dak waaien. Dat doe je door ballast op de poten te zetten. Meestal geeft de leverancier richtlijnen voor het vereiste gewicht.

Maar hoe sluit je die panelen nu aan? Dat is een beetje de hamvraag voor veel mensen. En het antwoord is zo eenvoudig: gewoon in het stopcontact! Voor de techneuten: de panelen worden op een omvormer aangesloten. Daar zitten vier bussen waar de draden van de twee zonnepanelen op worden aangesloten. Er uit komt een draad met een steker, die weer wordt aangesloten op het meegeleverde snoer met daar aan gewoon elektriciteitsdraad. Een steker er aan en met een verlengsnoer naar het stopcontact: klaar is Kees. Natuurlijk moet de boel op het dak wel waterdicht gemonteerd worden, dus doen we een beschermhuls om de in elkaar gestoken steker en contrasteker.

Hoeveel brengt het nu op? Er zijn allerlei mogelijkheden om de geleverde energie te meten. Een van de goedkopere oplossingen is voor een tientje een oude elektriciteitsmeter te kopen en die zo aan te sluiten dat deze de productie bijhoudt. Eenvoudiger kan het niet!

Iedereen die vertrouwd is met het aansluiten van eenvoudige elektrische apparaten zou het plaatsen van zonnepanelen ter hand kunnen nemen. Kan je het zelf niet? Er zijn op BuurBoek best wel mensen te vinden in de wijk die willen helpen!

Ger Koper