Churchillbrug open voor brugpiepers?

Vol trots meldde de gemeente afgelopen weekeinde dat de nieuwe klep (“val” in vaktaal) van de Churchillbrug is geplaatst. Terloops werd gemeld dat de brug op 11 september weer open gaat voor wegverkeer. Dat is welliswaar eerder dan de voorziene datum van 18 september, maar toch nog wel een flinke periode voordat de brug gebruikt kan worden.

Nu beginnen de scholen volgende week maandag al. Dat betekent dat grote groepen kinderen uit de Mors die net de basisschool hebben verlaten op pad moeten naar hun nieuwe school. Daar hebben ze nog niet veel ervaring mee, immers in de meeste gevallen zal de basisschool dicht bij huis zijn geweest. Maar nu moeten ze op pad en dat betekent veelal op de fiets met een volle rugzak. Een groot deel daarvan zou het liefst over de Churchillbrug willen …. maar die is dan nog twee weken dicht. Het is geen fijn idee voor ouders dat kun kinderen moeten omrijden via de Morsweg en de Rijnzichtbrug of via de Stevenshof en de Haagweg: dat is echt veel gevaarlijker!

Vandaag namen we eens polshoogte bij de brug. De klep is dicht en je zou denken dat het niet zo moeilijk moet zijn om in ieder geval het voet- en fietspad begaanbaar te maken, waar nodig met verkeersregelaars. Het lijkt ons de moeite waard om te onderzoeken, wellicht met compensatie van een wat langere sluiting voor het overige verkeer.

Ger Koper