Hoe stemde de Mors?

Afgelopen week hebben we mogen stemmen voor de Tweede Kamer. De Volkskrant verzamelde samen met het journalistieke platform Pointer en databedrijf Open State Foundation de uitslagen van ruim 13.000 stembureaus; een handig kaartje kun je hier vinden. In de Mors kon je stemmen bij DIOK op 3 dagen, Morschwijck, het MBO Rijnland en het ROC Mondriaan. Die resultaten hebben we bij elkaar opgeteld om een beeld te krijgen van hoe in de Mors is gestemd.

Als we een Paastaart, zoals Deksels die maakt, verdelen zodat elke partij een stuk krijgt evenredig met het aantal stemmen dat het in de Mors kreeg, dan krijgen we het bovenstaande plaatje. Er zijn wel veel taartpunten te snijden, 19 in totaal. Dat wordt nog een klus voor de jongens van Deksels.

In ieder geval is duidelijk dat net als in heel Leiden, de VVD niet de grootste partij is maar D66. De overige linkse partijen doen het samen ook niet slecht maar om wat te bereiken zullen er veel moeten samenwerken. Eenzelfde beeld geeft de rechterkant van het spectrum maar daar is samenwerking tussen de VVD en PVV, de twee grootste partijen daar, niet bijzonder waarschijnlijk.

Hoe dat gaat uitpakken voor de gemeenteraad-verkiezingen volgend jaar is moeilijk te voorspellen. Maar het is wel belangrijk om daarover na te denken. Immers, het is de gemeenteraad die later weer beslist wat er bij ons in de Mors gaat gebeuren!