Verbouwing Engelbertha hoeve in volle gang

De werkzaamheden aan de Engelbertha hoeve, een begrip in Leiden en de eerste aankoop van het Amsterdamse Stadherstel in de Sleutelstad, zijn in volle gang. Het interieur is gedemonteerd, er is veel asbest gesaneerd, daken zijn verwijderd, het zogenaamde ‘destructieve werk’ is gedaan. Sinds januari is er weer sprake in de opbouw: eind 2021 worden hier 11 energiezuinige huurwoningen in het middensegment opgeleverd.

Het transformatieplan is ontworpen door de Oegstgeestse architect Marcel van Dijk. De woningen zullen in oppervlakte variëren van zo’n 50 tot 150 vierkante meter. De tuin, aan de Oude Rijn gelegen, krijgt naar wens van de gemeente een openbaar karakter. De woningen zelf worden het eerste jaar als ‘short stay’ voor een periode van 3 tot 12 maanden verhuurd. Een soort van proefperiode om te ondervinden wat wel en niet ‘werkt’. Zo zal dit eerste jaar duidelijk maken of de isolatie van de voormalige hooiberg, waarvan een deel onderdeel gemaakt wordt van twee woningen, volstaat of dat daar nog verbetering gewenst is.

Het complex wordt volledig gasvrij gemaakt. Zo is er veel aandacht voor isolatie van de daken en gevels, isolerende ramen en WTW (warmteterugwinning). Een zijde van het schuurdak wordt volledig voorzien van geïntegreerde zonnepanelen. De andere (schaduw) zijde krijgt kruispannen.

Bron: Stadherstel