Hoogbouw bij Verbeekstraat van 70 meter

De wethouder kwam het gisterenavond bij de presentatie van de plannen voor de verbouwing van de panden bij de Verbeekstraat nog maar eens vertellen: er zijn heel veel woningen nodig in Leiden en om die te realiseren worden alle mogelijke plekjes in de stad benut. Zo ook de van oorsprong bedrijfspanden aan de Verbeekstraat die al waren getransformeerd tot 119 wooneenheden.

Hoogbouw

Met wat extra hoogbouw kunnen daar zo’n 250 woningen bij komen, denken de ontwikkelaars. Verschillende mogelijkheden werden onderzocht maar als enige optie kunnen de bestaande complexen worden opgehoogd. Eén zal een hoogte van zeker 70 meter gaan bereiken. De andere twee zullen niet veel kleiner zijn. Voor de bewoners van de Bockhorst, die daar zo’n 100 meter vanaf wonen zal dat wel even wennen zijn. Zeker is dat de bewoners van Schouwenhove een geheel nieuw uitzicht krijgen. Niet meer dat landelijke met verderweg de zee maar meer het hoogstedelijke van drie grote flats aan de overkant. Ook de zoninval zal aan die kant merkbaar veranderen.

Kweeklustpark

Men heeft het voor wat betreft de groenvoorziening over het doortrekken van het Kweeklustpark. In feite was dat natuurlijk al veel eerder gebeurd. Waar ooit de Lage Morsweg liep loopt nu het fietspad langs de kinderboerderij door over de “groene” van Ravelingenstraat. Wat kan worden toegevoegd is een stukje van het huidige parkeerterrein.

Vervolg

De tweede informatiebijeenkomst wordt voorzien in juni en daar wil men de nota van uitgangspunten presenteren. Daarna kan de gemeenteraad zich daarover buigen. In oktober zal ook een derde bijeenkomst worden georganiseerd. Die gaat dan over de inrichting van de openbare ruimte. Dat is het enige gebied waar de bewoners daadwerkelijk invloed op kunnen uitoefenen. Begin volgend jaar kan de gemeenteraad zich daar dan weer over uitspreken.

Ger Koper