Fietsbrug Werninkterrein overviel bewoners Transvaal-Zuid

Het komt de laatste tijd regelmatig voor dat er een brochure van de gemeente in de bus komt. Vaak betreft dat zaken die je weinig tot niet interesseren. Zo zal het ook de bewoners van Transvaal-Zuid, het mooi groene stuk met de Morsweg die aan de Dr. Lelylaan grenst, vergaan zijn. Totdat opeens een alerte buur je er op wijst dat er voor je deur een enorme fietsbrug komt. Er kwamen vragen bij de behandeling van het plan door de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

Burgerinitiatief?

De projectleider voor de ontwikkeling van het Werninkterrein werd door de onrust verrast. Was het geen burgerinitiatief van de wijkvereniging Transvaal om een fietsbrug van de Morsweg naar het Werninkterrein te voorzien? Bij de digitale bijeenkomst, die de projectleider gisterenavond organiseerde, weerlegde de indiener die suggestie. Het idee was wel ontstaan bij een brainstormsessie met leden van de wijkvereniging maar hij was zelf de indiener.

Enquete

De wijkvereniging wilde weten wat de Transvaalbewoners er van dachten en schreef een enquete uit. Het bestuur presenteerde gisteren de resultaten. De uitkomst komt er in het kort op neer dat om allerlei redenen, waaronder het verdwijnen van meerdere bomen, de brug ongewenst is. Verder vraagt men zich af waarom die fietsbrug nodig is. Die punten lagen ten grondslag aan een groot deel van de daarop volgende discussie.

Ongelukkig plan

En natuurlijk kwam het weer ter sprake: dit bouwplan kent alleen maar nadelen. Voor de verkeersafwikkeling naar de Dr. Lelylaan moeten dure kunstgrepen wordt uitgehaald. Er moet een peperdure tunnel onder het spoor naar de Diamantlaan worden aangelegd. En dat terwijl de Hoge Mors, waar de tunnel uitkomt, toch al een behoorlijke verkeerslast heeft. Bovendien zal de tunnel het Morstlint, het paradepaardje van de gemeente, bruut doorsnijden. Tenslotte kijken de bewoners van de Haagweg tegen een superhoge tribune van flatgebouwen aan. En de bewoners van de Hoge Morsweg mogen “genieten” van de achterkant. Afgezien van het voorzien in behoefte aan woonruimte zit er geen enkel voordeel aan het plan.

Alternatieven

Er zijn voldoende andere lokaties waar men woningen kan plaatsen als men maar wat creativiteit toont. Zo kan je denken aan het verplaatsen van de gemeentewerf bij de Haagse Schouwweg en een of meer aanpalende sportaccomodaties naar het Werninkterrein. Daar kunnen dan de om ruimte schreeuwende roeiverenigingen en zelfs het Denksportcentrum bij. Er komt dan een terrein vrij dat absoluut geen probleem zal opleveren met verkeersontsluiting. En rekening houden met bewoners in de omgeving is ook een stuk eenvoudiger. Zo zijn er nog veel meer idee├źn te bedenken zoals ook tijdens debijeenkomst bleek. Het is te hopen dat de gemeenteraad dit inzicht deelt en nader onderzoek naar alternatieven instelt!

Ger Koper