Bockhorst-aquarium vol witvisjes

Afgelopen zaterdag dook Aaf Verkade, de Leidse adviseur stadsgrachten, weer eens in de Sijthoffsloot en -vijver. Ze vond de boel sterk opgeknapt vergeleken met eerdere jaren dat ze er was. Allemaal witvis, een groepsnaam voor bijvoorbeeld riet- en blankoorn en alvers; alle familie van de karper. De baarsjes – uit de familie van ‘echte baarzen’- willen altijd heel graag op de eerste rang tijdens dit interview, let dus niet op hen. U herkent baarzen aan hun twee rugvinnen en hun streepjespyjama – of boevenpak, hoe u wilt. Op de website van Aaf kunt u het filmpje bekijken met haar relaas.

Op onze vraag of ze ook andere wateren in de Mors bekijkt vroeg ze laconiek: “Welke andere wateren in de Mors kun je me aanraden om te bezoeken? Dan begin ik daar in 2022 mee – dit seizoen zit er bijna op”. Ze ontvangt graag een lijstje, of een Google-Earth kaartje met omcirkeld (of met stippen), de wateren die we graag op de kaart willen laten zetten door Onder water in Leiden. Dan neemt ze die mee in onderhoudsvragen aan de gemeente, als dat nodig blijkt (zoals met de kreeftenproblematiek langs Sijthoff).

Geen enkele waterpartij is dezelfde, dus ze is benieuwd waar we haar ‘heen sturen’! Ze zoekt het volgend jaar graag voor ons uit. Ze heeft jaarlijks zo’n 60 trajecten te monitoren (snorkelend en vanaf de kant) en er zitten maar zó weinig dagen in één visseizoen… Onze vraag stimuleert haar om bij de gemeente aan te kloppen voor meer subsidie, want ze kan extra trajecten er niet voor niks bij doen – al is dat wel haar valkuil.

Heeft u een idee: stuur het naar aaf@stadsgrachten.nl .