Nep- of echte brieven?

In de Mors worden inwoners aangeschreven over de BuurtApp Nextdoor. Ze worden uitgenodigd om deel te nemen aan deze BuurtApp. De brief is ondertekend door een buurtbewoner, maar hij/zij zou nergens van weten!

Zelfde brief in Nieuwegein

Het is niet de eerste keer dat bewoners van een wijk geconfronteerd worden met een brief over de BuurtApp Nextdoor. Begint augustus 2019 werd eenzelfde brief verspreid in diverse wijken in Nieuwegein. Ook hier zouden buurtgenoten de brief zogenaamd hebben verstuurd. Ook toen meenden zij geen toestemming te hebben gegeven.

Reactie Nextdoor

Op een artikel op pen.nl werd toen door het bedrijf Nextdoor als volgt gereageerd: “Graag reageren wij op het artikel “Politie waarschuwt wederom voor brieven over Nextdoor” dat gistermiddag op Pen.nl is gepubliceerd. Hierin worden een aantal aannames en suggesties gedaan over Nextdoor die onjuist zijn. Graag delen we meer informatie over hoe Nextdoor functioneert en opereert.

Nextdoor maakt al jarenlang gebruikt maakt van zogenoemde uitnodigingsbrieven om buurten te laten groeien. De brieven worden alleen verstuurd indien de gebruiker hier nadrukkelijk toestemming voor geeft. Om nog duidelijker te zijn naar onze gebruikers hebben we een nadrukkelijke opt-in flow ontwikkelt, waarin twee keer gevraagd wordt of je uitnodigingen aan je buren wilt versturen en er actief een vinkje gezet moet worden.

Leden kunnen ervoor kiezen om deze uitnodigingen naar hun buren te sturen om te helpen bij het bouwen aan meer verbinding in hun lokale buurt. We geven aan onze leden aan welke informatie er op de gedrukte brief zal verschijnen, inclusief  “uw naam, uw straatnaam en nuttige informatie over Nextdoor”. De brieven die verstuurd worden namens buren worden centraal verstuurd en door PostNL bezorgd, vandaar dat de stempel op de brief niet uit Nieuwegein is.”

Onvriendelijk

Natuurlijk is het formeel correct om na toestemming een brief namens een buurtgenoot te doen uitgaan. Maar de kans is heel groot dat die persoon zich helemaal niet bewust (meer) is van die toestemming. Zeker als het al enige tijd geleden is dat dat gebeurd is.

Ons advies is dan ook om hier niet op in te gaan. In de meeste wijkjes fungeert een whatsapp-groep prima. Geen reclame, brieven of andere manieren om je buren lastig te vallen!

Ger Koper