Geit behouden voor dierenweide Kweeklust

Eind september troffen medewerkers van de dierenweide in park Kweeklust tot hun verbazing een geit aan die ze niet kenden. De enige manier waarop dat dier in de dierenweide kon komen is doordat het over het hoge hek gekieperd was. Maar waar komt zo’n geit vandaan?

Quarantaine

Voor de medewerkers was dat echter niet de belangrijkste vraag. Zij isoleerden de geit zo snel mogelijk van de andere dieren. Immers, het beest kon allerlei ziektes voor juist die beschermde dieren in de dierenweide bij zich dragen. Het leed zou niet te overzien zijn als die het loodje legden.

Afmaken

Het was een duidelijke wens van de mensen uit de omgeving om de geit daadwerkelijk toe te laten tot de dierenweide. Maar dat kan niet zomaar. De geit zou medisch onderzocht moeten worden en bij goedkeuring vervolgens worden gevaccineerd. Die kosten, plus die voor voeding en dergelijke waren niet gebudgetteerd. Het alternatief om de geit dan maar – zoals dat tegenwoordig eufemistisch heet – te ruimen is veel goedkoper.

Aktie

Dat kon de buurt, en dan met name de wijkvereniging Bockhorst, niet laten gebeuren en begon een aktie om geld op te halen voor de medische onderzoeken en de vaccinaties. Tegelijkertijd werd een prijsvraag uitgeschreven: de geit moest immers nog een naam krijgen.

De aktie is goed verlopen en komende woensdag 10 november om 3 uur ’s middags zal de cheque worden overhandigd aan de medewerkers van de dierenweide. Tevens zal de winnaar van de prijsvraag bekend worden gemaakt en zal de geit een naam krijgen.

En nu?

De illegaal naar binnen gesmokkelde geit zal de komende tijd liefdevol behandeld worden, daar zal de omgeving wel op toezien. Maar wat als straks het volgende dier over het hek van de dierenweide wordt gegooid. Zal het dan weer zoveel enthousiasme oproepen?

Ondanks alle getoonde dierenliefde is het ook zaak om uit te zoeken hoe het aanvankelijke dierenleed heeft kunnen plaatsvinden. Er hoeft niet zo nodig een schuldige te worden aangewezen. Het gaat er om uit te zoeken hoe dit kon gebeuren. Er zijn echt andere mogelijkheden. Zo is er een Comité Dierennoodhulp dat zich bijvoorbeeld bij offerfeesten beschikbaar stelt om de zorg op zich te nemen voor geredde offerfeestdieren. Wellicht helpt het om bij de dierenweide ook aan te geven wat te doen met dieren die men wil afstaan.

Ger Koper