Hoe lang blijft de Hoge Mors nog groen?

Op deze foto uit 2021 (met dank aan Hypodomus Rijnbeek & Den Elsen) ziet de Hoge Mors er nog heel groen uit, maar hoe lang duurt dat nog? Volgens onze schattingen zijn er straks binnen amper tien jaar tijd 345 bomen gekapt.

Dit blijkt uit een inventarisatie van al verleende of recent aangevraagde vergunningen (o.a. Robijnhof en nieuwbouw Turkooislaan), de plannen voor de herinrichting van grote delen van de Hoge Mors, de aanleg van de tunnel vanaf het Werninkterrein, te verwachten beheerkap van de grote aantallen zieke kastanjes en essen langs Smaragdlaan en busbaan en ‘vergissingen’ zoals de bijna 70 bomen op de bouwlocatie Veerplaats – Oude Rijn.

Nieuwe aanplant heeft jaren tijd nodig om zo groot te worden dat ze hun functies voor natuur en milieu kunnen vervullen. Alle reden dus voor wethouder North om een integraal groenplan voor de Hoge Mors op te stellen. Hopelijk komt dit er zo snel dat de gemeente het mee kan nemen bij alle deelplannetjes die nu voor de wijk aan de orde zijn ….

Bea Hoogheid