Fietsroutes in de Mors onveilig?

Verleden week kwam het webmagazine In de Buurt met het bericht Zo (on)veilig zijn fietsroutes naar school in Leiden. Bij nadere bestudering van het artikel blijkt het te gaan om een onderzoek van RTL Nieuws en architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco. Het werd dan ook eerder gepubliceerd door RTL Nieuws zelf, kijk maar hier.

Drukte

Wij zochten voor u uit hoe het zit in de Mors. Op het kaartje geven de gele lijnen de routes aan waarover naar verwachting minstens 150 fietsers per schooldag gaan. Dat betreft de van Ravelingenstraat, de Cruquiuslaan en de Verbeektunnel onder de Plesmanlaan in de buurt van de Bockhorst. Verder de fietspaden langs de Haagse Schouwweg en de Dr. Lelylaan. Tenslotte de Vondellaan met in het verlengde de Damlaan. Geen verrassingen voor mensen die regelmatig in de wijk fietsen.

Gevaarlijk

Op de rode delen is de kans op een ongeval 2 tot 3 maal hoger dan op een gewoon fietspad. Er is maar een traject waar het gevaarlijk is in de Mors en dat is op de Damlaan. Daar zijn dan ook wel wat redenen voor aan te dragen:

  • Een onhandige verkeersindeling bij de tunnel onder de Dr. Lelylaan.
  • De twee basisscholen aan weerszijden die met haal- en brengverkeer zorgen voor veel onrust op de weg.
  • De bussen die met redelijk hoge frequentie er doorheen rijden.

Conclusie

Het zou goed zijn als de gemeentelijke verkeersdeskundigen nog eens kritisch naar de inrichting van de Damlaan kijken. Met name de komst van “bakfietsen” en elektrische fietsen heeft de situatie de afgelopen situatie er ernstiger op gemaakt.

Ger Koper