Sneller met de fiets naar Katwijk?

De projektleiding van de Rijnlandroute laat ons weten dat vanaf donderdag 1 september fietsers ter hoogte van Leiden-West ongehinderd onder de A44 en de op- en afritten kunnen doorfietsen. Volgens hen is dit gunstig voor recreanten die vanuit Leiden naar de kust willen of juist vanuit Katwijk richting Leiden, maar zeker ook voor de forenzen die op de fiets van en naar hun werk rijden. Verder melden zij dat met deze onderdoorgang een wens van gemeente Leiden is gerealiseerd. En dat de fietsverbinding in opdracht van de provincie Zuid-Holland door aannemer Comol5 is uitgevoerd.

Of het een fijne route is om te rijden? Dat hangt er maar van af. De route langs de Oude Rijn, vanaf de Rhijnhofweg langs de begraafplaats is prettiger. Ook daar ga je onder de A44 en de N206 door, al zijn er hier en daar nog wat bescheiden hindernissen door de bouwwerkzaamheden in Oegstgeest. Voor recreatieverkeer lijkt me die route aantrekkelijker. Voor snelfietsers is de nieuwe route beter. Het is eigenlijk wel mooi dat er een scheiding van snel- en langzaam fietsverkeer tussen Leiden en Katwijk mogelijk is. Hoe zou men dat gaan bewegwijzeren?

Feestelijke opening! Je mag er bij zijn?

Op woensdag 31 augustus openen gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland en wethouder Ashley North van gemeente Leiden de fietsonderdoorgang. Wil je graag daar bij zijn? Lees dan hier verder.

Ger Koper