Vuurwerk met de jaarwisseling

De trend van de laatste jaren is duidelijk: steeds minder vuurwerk. Rond de afgelopen twee jaarwisselingen mocht in heel Nederland nergens vuurwerk worden afgestoken vanwege corona en dreigende overbelasting van de ziekenhuizen. Dat laatste is al tekenend: men verwacht gewonden. Zo’n totaalverbod is er dit jaar niet. De Tweede Kamer stemde daar afgelopen zomer tegen. Blijkbaar zijn die gewonden niet zo erg. Dat betekent dat de in 2020 afgesproken vuurwerkregels weer van kracht zijn: knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen zijn verboden, siervuurwerk als cakeboxen is toegestaan. Toch hebben twaalf gemeenten voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd.

Gemeente Leiden
De gemeente Leiden gaat niet zo ver. Zij beperkt zich tot vuurwerkvrije zones: naast de parken en de vuurwerkvrije binnenstad, is deze jaarwisseling ook het stationsdistrict vuurwerkvrij. Dit wordt vanaf enkele dagen voor de jaarwisseling onder andere op straat aangegeven met borden (Nederlands- en Engelstalig). Verder heeft de jaarwisseling van de gemeente het thema “Hou rekening met elkaar” meegekregen. Of dat niet voor het gehele jaar geldt…

Victor Kersing