Lelijke Mors?

Afgelopen week kwam het Leidsch Dagblad met een oproep om een foto van Lelijk Leiden in te sturen. Het betreft een fotowedstrijd met als uiterste inzenddatum 30 april 2020. Iedereen mag zijn kandidaat insturen naar redactie@leidschdagblad.nl onder vermelding van Lelijk Leiden.

Wat zou worden verstaan onder Lelijk Leiden. De foto’s op het affiche zijn zeker niet van lelijke lokaties hoewel sommigen de recente verbouwing van de Lakenhal verfoeien. Zouden er kandidaten zijn in de Mors? Er zijn beslist lokaties die niet ingericht zijn voor de mooiheid, maar veel daarvan zijn bouwplaatsen zoals bijvoorbeeld waar Statendijck zou moeten komen. Langs de rand van de Mors kom je wel wat lokaties tegen die in aanmerking zouden kunnen komen.

Bijvoorbeeld de achterzijde van de gemeentewerf langs het fietspad van de Haagse Schouwweg naar de Smaragdlaan. Langs de Haagse Schouwweg staan aardige knotwilgen voor het hek maar hier is het een lelijk, slecht onderhouden hek.

Als we dan toch langs de Haagse Schouwweg zijn, daar staan een zodanig lelijk gebouw dat groene aanplant in de buurt het niet verhullen kan. Sterker nog, er wordt reclame op gemaakt! Maar voor wie?

Als laatste de Schaatshal. Deze staat al en tijdje op de nominatie om te verdwijnen maar we zullen de komende tien jaar nog wel naar dit foeilijke ding moeten kijken. De gebouwen in de buurt maken het ook niet beter: het is duidelijk dat kostprijs in deze buurt vóór schoonheid ging.

Na 30 april zal het Leidsch Dagblad wel bekendmaken wie de winnaar is van de fotowedstrijd. Wellicht is er een foto van een plekje in de Mors bij!

Ger Koper