Schuilhokje of kunstobject?

We schreven er al eerder over, de bushokjes zijn allemaal vervangen door een modernere versie. Naast de recent zwart geschilderde lantaarnpalen vormen zij het sombere straatmeubilair van nu.

In de prijzen

Gisteren meldde het Leidsch Dagblad dat het ontwerp van de bushokjes in de prijzen was gevallen tijdens de Dutch Design Week 2021 in Eindhoven. Het nieuwe ontwerp is gemaakt door het Leidse bureau NPK (uit de Meelfabriek), samen met reclamebureau Limburg uit Voerendaal. Het krantenartikel citeert het uit het juryrapport dat ’sierlijkheid, schone eenvoud en tijdloosheid samengaan’.

Schuilplaats?

Nu wil het geval dat ik afgelopen week door de Mors wandelde toen ik werd overvallen door een heftige regenbui. Op de Vondellaan was zo’n bushokje waar ik probeerde te schuilen. Jammer genoeg werd ik toch nog behoorlijk nat ondanks de schuilplaats. Het enige plekje dat droog bleef was onder het bankje!

Tijd om eens te kijken waarom dat zo was. In de eerste plaats is het hokje veel smaller dan de oudere modellen. Dat is handig als je er met de rolstoel of kinderwagen langs moet manoeuvreren. Het is daardoor wel minder nuttig als schuilplaats. In de tweede plaats zijn de openingen tussen de zijplaten en de bovenplaat wel erg groot en met een klein beetje wind komt er al flink wat regen naar binnen.

Conclusie

Het lijkt er op dat zowel bij opdrachtgever als ontwerpers vorm vóór functie is gesteld. Dat is wel jammer want die hokjes zullen er nog wel een aantal jaren staan voordat ze weer aan vervanging toe zijn! We zullen nog wel een tijdje vergeefs naar een goede schuilplek op straat zoeken!

Ger Koper