Rhijnhofweg Leiden en Oegstgeest – twee verschillende wegen?

Wandelen in de Mors is best wel aardig. Voor wie wat meer wil is er bovendien nog een ruime variƫteit aan mogelijkheden iets verder uit de buurt. Zo loop ik ook wel eens de Rhijnhofweg af vanaf de rotonde in de Haagse Schouwweg in de richting van Oegstgeest. Het eerste stuk daarvan loopt over het grondgebied van het voormalige buiten Rhijnhof. Aan de rechterkant van de weg is er de begraafplaats met een toegang voor wie daar eens wil rondlopen. Aan de linkerkant zijn wat huizen die dienst deden als koetshuis en dergelijke. Iets verderop links is Huize Rhijnhof. Weer verderop is een opslagplaats van de begraafplaats. Zoals de foto hierboven toont kun je je zelf nog in een heus landschapspark wanen. De foto is door Google Maps gemaakt in de zomer van 2020, toen zag het er ook echt aardig uit. Verderop het viaduct met de vernieuwde A44.

Oegstgeest

Aan de andere kant van het viaduct komt geleidelijk de verandering in beeld. Aan de linkerkant staat wat alleen en wat krap op het viaduct de monumentale boerderij Bouwlust. Tot 2016 is het in gebruik geweest als internaat maar de huidige bestemming is onduidelijk. Wel is het een gemeentelijk monument. Dan een villa en daarnaast het voormalige bedrijfsgebied van Van Egmond Potgrond. Dat bedrijf is al in 1997 verhuisd naar Amsterdam. Op een deel van dat gebied staan nu de twee zwarte dozen van Airbus. Verderop, net voor het viaduct voor de N206, een McDonalds vestiging die als het ware is verschoven vanaf de eerdere lokatie bij de N206 krusing met de A44. Aan de rechterkant een groot terrein met midden er op het pand van Nalco met het Ecolab. Overigens heet daar de weg plotseling de Oude Rhijnhofweg. Kortom waar we ons in een landschapspark waanden in Leiden zijn we nu terechtgekomen in een industriewijk.

Als we nog verder doorlopen komen we langs het BioSciencePark in een nieuwe woonwijk van Oegstgeest. Daar heeft de weg weer gewoon Rhijnhofweg. Over de nieuwe brug over de Rijn, de Joop van der Reijdenbrug, kunnen we naar de overkant van de Rijn en langs het Valkenburgse meer weer terug.

Hotel Van der Valk

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het hotel bij het Haagsche Schouw zou worden uitgebreid. Dat was medio 2018, leest u ons magazine er maar op na! Er zou een hoge torenflat komen. Die toren kreeg al snel de bijnaam Toekantoren. Met een paar krachtige akties en gebruik makend van impressies, zoals hiernaast afgebeeld, wisten de bewoners aan de Rhijnhofweg dit schrikbeeld af te wenen.

Goedbeschouwd is die plek ook helemaal zo gunstig niet meer voor zo’n kolos. Door de aanleg van de Corbulo-tunnel werd het wegenplan in de omgeving drastisch veranderd. De belangrijke op- en afritten van de wegen zijn verhuisd naar het kruispunt van de A44 en de N206 met aansluitpunten naar de A4 via de tunnel.

Een veel gunstiger lokatie is naast de McDonald-vestiging. En daar heeft het concern nu kennelijk zijn plannen voor gemaakt, zo bleek uit een recent artikel in het Leidsch Dagblad. De hoogte van het nieuwe complex is wel veel beperkter dan wat men voor Leiden in petto had.

Hiernaast de impressie door het P.A.M. Teunissen Architectenburo. Daar lijkt men zich echter een beetje rijker gerekend te hebben. Voor het gemak zijn de dozen van Airbus helemaal naar de villa opgeschoven en heeft men het hotel met parkeergarage breed uitgemeten. De McDonalds-vestiging blijft daardoor uit beeld.

Toekomst

Er zal waarschijnlijk nog wat meer industrie komen langs het Oegstgeester stuk van de Rhijnhofweg. Daar is aan de Leidse kant praktisch geen ruimte voor. Misschien blijft het nog wel een tijdje zoals het is. Zo blijft de wandeling langs de Rhijnhofweg een interessante onderneming.

Ger Koper