Help je buur de zomer door; kook het verschil!

Elke dag een verse, warme maaltijd op tafel: het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms maakt de leeftijd het lastig om elke dag te koken, of spelen gezondheidsproblemen iemand parten. Stichting Thuisgekookt koppelt daarom vrijwillige hobbykoks die graag wat extra’s koken aan buurtgenoten die wel wat hulp rondom de warme maaltijd kunnen gebruiken. Nu het zomer is zijn veel thuiskoks van een welverdiende vakantie aan het genieten en dus is Stichting Thuisgekookt met spoed op zoek naar thuiskoks die hun kwetsbare buren willen helpen door een portie extra te koken.

Al tien jaar koppelt Stichting Thuisgekookt vrijwillige thuiskoks aan een buur met een kwetsbaarheid. Voor de thuiskoks vaak een kleine moeite – ‘koken doe ik toch al elke dag’ – maar voor ouderen en mensen met een psychische of fysieke kwetsbaarheid vaak het hoogtepunt van de dag. Door een portie extra te koken geef je je buren die niet meer in staat zijn zelf te koken toegang tot een gezonde, warme maaltijd én sociaal contact. Zeker nu het aantal eenzamen in Nederland fors is toegenomen een bittere noodzaak. Door één maaltijd per week te delen zorg je voor verbinding, minder sociale eenzaamheid, ga je ondervoeding tegen, ondersteun je de (mantel)zorg en zorg je ervoor dat mensen langer thuis kunnen wonen.

Voor Rosemarie (85) is de hulp van een thuiskok een echte uitkomst. ‘Vanwege mijn gezondheid ben ik niet meer in staat elke dag voor mezelf te koken, ik voel me dan ook een bevoorrecht mens dat er mensen zijn die dat voor mij willen doen.’ Buurvrouw en thuiskok Gerda kookt iedere donderdag voor Rosemarie. Een kleine moeite vindt ze, en met haar nog 20.000 thuiskoks die zich bij Stichting Thuisgekookt aangesloten hebben. Zij koken vrijwillig, tegen de kostprijs van de ingrediënten, voor een buurtgenoot en komen het vaak ook nog brengen! Door middel van een uitgebreid intakegesprek kijkt Stichting Thuisgekookt of er een thuiskok in de buurt zit die goed bij de (dieet)wensen van de aanvrager past. Zo hopen we niet alleen te helpen met een warme maaltijd, maar ook met gezellig sociaal contact met een buur.

Nu het zomer is en veel mensen van een welverdiende vakantie genieten kan Stichting Thuisgekookt niet iedereen die hulp kan gebruiken meteen helpen. Daarom zijn er hard nieuwe thuiskoks nodig! Zeker met warm weer eten veel mensen zonder hulp van een thuiskok niet of slechter, hebben ze geen aanspraak meer en trekken ze zich terug. Dat kan met weinig moeite voorkomen worden! Vind je koken leuk of kook je vaak te veel en vind je het zonde om dat weg te gooien? Juist deze zomer – maar ook zéker daarna – kun jij het verschil maken.

Heb jij daarom tijd en zin om deze zomer je buren uit de brand te helpen en het verschil voor iemand te koken? Of ken of ben jij iemand die de hulp van een thuiskok uit de buurt zou kunnen gebruiken? Meld je aan! Voor vragen of een aanmelding altijd bij ons terecht op www.thuisgekookt.nl of via 085-0608768.

Groetjes,
Krista namens Team Thuisgekookt

Stichting Thuisgekookt
info@thuisgekookt.nl
085-0608768

Ook op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube