3-Octoberhal opvang Oekraïnse vluchtelingen

Leiden gaat op korte termijn ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen opvangen. De gemeente is op dit moment druk bezig met de voorbereidingen voor de opvang. Het stadsbestuur is net als veel Leidenaren erg geraakt door de oorlog in Oekraïne. Leiden wil helpen waar het kan en gaat er voor zorgen dat de vluchtelingen goed opvangen worden in onze stad.

Opvang in 3 Oktoberhal

De gemeente heeft de 3 Oktoberhal ingericht als crisisnoodopvang locatie om Oekraïners een veilig onderkomen te bieden. We verwachten dat de eerste groep vluchtelingen zeer binnenkort aankomt in Leiden. Dit kan al vanaf vandaag, 10 maart zijn. Deze groep wordt opgevangen in de 3 Oktoberhal. Voor zover nu bekend bestaat de groep uit ongeveer 100 personen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Deze tijdelijke crisisnoodopvang is bedoeld voor een periode van minimaal een week. Daarna worden de vluchtelingen op andere locaties ondergebracht, waar zij langer kunnen verblijven. De 3 Oktoberhal is in het verleden vaker ingezet als crisisnoodopvanglocatie en kan daarom snel worden ingericht voor opvang van vluchtelingen.

Maatregelen voor veilige opvang

U kunt erop rekenen dat de gemeente maatregelen treft om ervoor te zorgen dat de opvang op een veilige wijze en met zo min mogelijk overlast verloopt. Deze maatregelen zijn onder andere plaatsing van hekken, voldoende beveiliging en begeleiding.

Hoe werkt de crisisnoodopvang?

In de hal worden voorzieningen geplaatst om te overnachten en de vluchtelingen van maaltijden te voorzien. Ook beschikt de locatie over sanitaire voorzieningen. Er zijn gedurende de hele opvangmedewerkers aanwezig om mensen te begeleiden. Ook medewerkers van het Rode Kruis. De vluchtelingen zijn vrij om de hal te verlaten. Er komt dag en nacht beveiliging die ook bereikbaar is voor omwonenden. De (sport)verenigingen die gebruik maken van de 3 Oktoberhal weten dat zij gedurende de
opvang geen gebruik kunnen maken van de locatie.

Hulp aanbieden

Als u mee wilt helpen op de opvanglocatie, vragen wij u dit te melden via: meldpunt.oekraine@leiden.nl of bij het Rode Kruis ter plaatse. Op die manier is het voor ons mogelijk om de hulp zo goed mogelijk te coördineren.

Meer informatie


Als u vragen of zorgen heeft over de opvang in de 3 Oktoberhal kunt u contact opnemen met de gemeente via e-mail: meldpunt.oekraine@leiden.nl. U kunt ook bellen met telefoonnummer 14 071, keuze 4 (maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur).Als gebruiker van de hal kunt u voor vragen contact opnemen met de afdeling sportaccommodaties. U kunt mailen naar verhuursport@leiden.nl. Op de website van de gemeente, www.leiden.nl/gemeente, vindt u meer algemene informatie over de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne.

Henri Lenferink, Burgemeester Leiden

Lees hier de bewonersbrief.