Een veilige jaarwisseling

Om te komen tot een veilige jaarwisseling, waarbij mens en dier en leefomgeving zo min mogelijk schade ondervinden, hanteert de gemeente Leiden een aantal vuurwerkvrije zones. Deze hebben dit jaar nog niet betrekking op de wijk De Mors als geheel. Wel zijn alle parken in Leiden vuurwerkvrij, dus ook het in De Mors gelegen park Kweeklust met de daarbij horende dierenweide.

Tijdstip van afsteken van vuurwerk
Het afsteken van vuurwerk op plekken buiten de vuurwerkvrije zones mag alleen op 31 december tussen 18.00 en 02.00 uur.

Welk vuurwerk is toegestaan en welk dus verboden?
Tijdens de jaarwisseling mag men vuurwerk als sterretjes en knalerwten (zgn categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken.

Het afsteken van al het andere vuurwerk (categorie├źn F3 en F4) is verboden. Sinds 1 december 2020 is het overigens ook verboden om dit soort vuurwerk in bezit te hebben. Het gaat dan onder andere om knalvuurwerk (rotjes), Chinese matten, single shots, losse vuurpijlen, Romeinse kaarsen en babypijltjes.

Meldingen openbare ruimte
Zoals altijd kan men de gemeente op de hoogte brengen van iets wat buiten niet in orde is. Dit kan na de jaarwisseling vaker het geval zijn: vuurwerkafval, vuurwerkschade aan afvalbakken en speeltoestellen, of in brandgestoken kerstbomen. Dit kan via de website www.leiden.nl/melding, de MijnGemeente-app en tel. 14 071.