Tijdelijke crisisnoodopvang in 3 Octoberhal

De gemeente Leiden heeft aangeboden tijdelijk vluchtelingen op te vangen in de 3 Octoberhal. Leiden wil helpen waar het kan en gaat er voor zorgen dat de vluchtelingen goed opvangen worden in onze stad. Dat betekent dat Leiden in de loop van deze week ongeveer 100 extra, reguliere, vluchtelingen gaat opvangen.

Opvang in 3 Oktoberhal

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang van reguliere asielzoekers in Nederland. De gemeente stelt de 3 Octoberhal tijdelijk beschikbaar aan het COA. Vanaf 5 april richt het COA de hal in als crisis-noodopvanglocatie voor de duur van maximaal één maand. De hal is vaker ingezet voor crisisnoodopvang. In 2015 is de hal gebruikt om Syrische vluchtelingen op te vangen. Recent verbleven in de hal een aantal dagen Oekraïnse vluchtelingen.

De vluchtelingen

Er worden in de hal maximaal 100 vluchtelingen opgevangen. De eerste vluchtelingen komen in de loop van deze week aan. De meesten hebben in Nederland nog geen status. Zij gaan de asielprocedure in en zijn in afwachting van het moment waarop zij zich kunnen registreren bij de Immigratie- en Naturalisatie-dienst (IND). Na 5 mei worden deze vluchtelingen door het COA op andere locaties ondergebracht, waar zij langer kunnen verblijven. De gemeente is in gesprek met het COA over een geschikte locatie die het COA langere tijd kan gebruiken.

De bewonersbrief kunt u hier lezen.