Hoge Mors met ideeën op de kaart

Het gemengde riool dat in een groot deel van de Hoge Mors ligt zal worden verwijderd en vervangen door een gescheiden rioolstelsel: één buis voor vuilwater en één buis voor regenwater. Hiermee wordt in de toekomst vermeden dat het relatief schone regenwater met het vuile water van bijvoorbeeld toiletten en wasmachines wordt vermengd. Het regenwater zal direct worden afgevoerd naar de sloten in de buurt.

Die gelegenheid wordt aangegrepen om straten, parkeerplaatsen en stoepen duurzaam en veilig in te richten. Waar ruimte is, wil de gemeente verschillende soorten bomen en planten toevoegen. Dit is belangrijk om toekomstige klimaatveranderingen met hevige regenbuien en langere periodes van droogte en hitte beter op te kunnen vangen. Bomen en groen verkoelen de openbare ruimte en houden water in de ondergrond langer vast. Maar het zal ten koste gaan van veel bestaande parkeerplaatsen zoals andere wijken al hebben mogen ervaren. Het is daarom goed deze plannen goed te volgen.

In december heeft de gemeente gevraagd naar ideeën uit de wijk en deze zijn nu verzameld en voorzien van commentaar. U kunt de lijst hier lezen. Het gaat vaak over verkeer, zoals de drukte in de Saffierstraat, bij de Barnsteenstraat en bij de kruising van de busbaan met de Smaragdlaan. Drempels zijn voor de één een zorg – trillingen aan de Diamantlaan – en voor de ander mogen er meer komen zoals in de Robijnstraat en de Saffierstraat. Ook afval komt vaak aan de orde: over de afwezigheid van bakken in het Morspark en bij de hangplek als misbruik van bloembakken aan de Agaatlaan.

Andere interessante opmerkingen betroffen de aanleg van een warmtenet en glasvezel. Hierin is in het huidige plan niet voorzien dus de straten zouden kort na deze renovatie weer opnieuw open kunnen gaan!